Vegansk nougat – bästa receptet

Alla vet att hemgjort julgodis är godast, men som vegan måste man vara lite listigare än andra för att få till den rätta smaken. En viktig ingrediens som är väldigt svår att få tag på är nougat, eftersom de flesta märken envisas med att ha i mjölkprodukter.

Men det är faktiskt jättelätt att göra egen nougat och allt som behövs är två ingredienser. Det går fort att göra och blir riktigt, riktigt bra.

Receptet, om man ens kan kalla det det, är resultatet av en snilleblixt jag fick när jag stod och läste på ytterligare en nougatförpackning med animaliska ingredienser. Nougat innehåller i stort sett hasselnötter, socker, fett och kakao, alltså kort sagt hasselnötskräm och choklad. Så jag kombinerade helt enkelt de två, och mina jular har inte varit sig lika sedan dess.

Ingredienser:

Nöt Créme: 1 burk á 175 gram

Vegansk ljus choklad: 100 gram

Gör så här:

Dela chokladen i mindre bitar och smält i microvågsugn eller över vattenbad. Rör ofta.

När chokladen börjar smälta rör du ner nötkrämen. Rör tills allt är smält och ihopblandat.

Häll nougatsmeten i en mindre form som du klätt med bakplåtspapper. En vanlig matlåda brukar vara lagom stor. Ställ in i kylen och låt nougaten stelna. När den stelnat är den redo att använda.

Nougaten är farligt god i sig själv, men precis som vanlig nougat smälter den fort på fingrarna. För att den verkligen ska komma till sin rätt bör du använda den i ett godisrecept. Vad sägs exempelvis om klassisk wienernougat, mörk wienernougat med apelsin eller gudomligt goda mozartkulor?

Läs mer: