Vegansk wienernougat på två sätt

Wienernougat är ett klassiskt godis och faktum är att wienernougaten från Fazer faktiskt är vegansk. Men personligen tycker jag den hemgjorda ändå är strået vassare.

Jag lärde mig att göra wienernougat när jag praoade i bageriet på Gästgiveriet i Grythyttan nån gång under tidigt 00-tal och jag har nog gjort i receptet i någon form varje jul sedan dess. Sedan jag kom på hur man gör egen vegansk nougat har jag dessutom kunnat göra dem veganska.

Det är ett underbart godis som smälter i munnen och har fin crunch från mandeln. Originalet är ett måste, men jag tycker nog egentligen ännu bättre om varianten med mörk choklad. Varför inte testa båda?

Klassisk wienernougat

30 bitar

Ingredienser

Ljus vegansk choklad: 100 gram

Vegansk nougat (gärna hemgjord): 100 gram 

Mandelspån: 1 dl

Gör så här

Rosta mandelspånen i torr stekpanna. Passa på så att de inte bränns.

Smält choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn. När chokladen börjat smälta blandar du ner nougaten i mindre bitar och rör tills allt har smält.

Blanda ner mandelspånen i chokladsmeten och häll hela blandningen i en form du klätt med bakplåtspappet. Låt stelna i kyl.

Ta ut wienernougaten ur kylen någon halvtimme innan du ska skära upp den så spricker den inte. Skär med vass kniv i fina bitar, antingen små kvadrater eller mer avlånga bitar.

Lyxig mörk wienernougat med apelsin

30 bitar

Ingredienser

Mörk vegansk choklad: 100 gram

Vegansk nougat (gärna hemgjord): 100 gram 

Mandelspån: 1 dl

Zest från 1 apelsin

Gör så här

Rosta mandelspånen i torr stekpanna. Passa på så att de inte bränns.

Riv zesten (alltså skalet) från en apelsin fint. Se till att du inte får med något av det vita.

Smält choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn. När chokladen börjat smälta blandar du ner nougaten i mindre bitar och rör tills allt har smält.

Blanda ner mandelspånen och apelsinzesten i chokladsmeten och häll hela blandningen i en form du klätt med bakplåtspappet. Låt stelna i kyl.

Ta ut wienernougaten ur kylen någon halvtimme innan du ska skära upp den så spricker den inte. Skär med vass kniv i fina bitar, antingen små kvadrater eller mer avlånga bitar.

Läs mer: