Veganska mozartkulor – växtbaserat julgodis

Veganska mozartkulor - växtbaserat julgodis

Om du gjort egen vegansk nougat kan jag verkligen rekommendera att du gör egna veganska mozartkulor. Det är en julig och lyxig pralin som är värd att göra, trots att den är lite pillig.

I det här receptet har jag använt bakchoklad. Det är en chokladsort som inte är lika god, men som klarar av att bli uppvärmd bättre än vanlig choklad. Vanlig choklad som smält och sedan stelnat får en annorlunda textur, ser mattare ut och smälter på fingrarna. Det kan man slippa genom att temperera chokladen, men jag har i ärlighetens namn aldrig fått det att funka ordentligt.

Bakchoklad eller blockchoklad behåller mer knäckighet och jag tycker det är värt det man tappar i smak i det här fallet. Det är trots allt nougaten och mandelmassan som är stjärnan här. Var dock noga att dubbelkolla bakchokladen – många sorter innehåller mjölk.

Veganska mozartkulor

20 st

Ingredienser

Mandelmassa: 100 gram

Vegansk nougat (gärna hemgjord): 70 gram

Mörk bakchoklad: 100 gram

Gör så här

Se till att nougaten är kylskåpskall innan du börjar, för annars kommer det här bli kladdigt.

Dela nougaten i 20 delar och rulla till kulor. Gör samma sak med mandelmassan.

Ta en mandelmasseboll i handen och platta ut den. Lägg en nougatkula på och nyp till mandelmassan runt. Rulla hela bollen så att den blir fri från skarvar och nougaten är helt omsluten av mandelmassa. Gör likadant med alla bitarna och stoppa sedan in bollarna i kylen.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Doppa kulorna i den smälta chokladen, låt rinna av och lägg dem sedan att stelna på ett bakplåtspapper.

När chokladen stelnat är mozartkulorna klara.

Läs mer: