5 tips till dig som vill bli vegan

5 tips till dig som vill bli vegan

Att bli vegan kan innebära en stor förändring. Självklart handlar det framförallt om en positiv sådan: när du slutar med animaliska produkter gör du både dig själv, planeten och djuren en tjänst. Men det kan så klart vara jobbigt också. Att ändra sin kost innebär att ändra vanor, och det kan ibland kännas lite som att springa i uppförsbacke.

Som tur är finns det gott om tricks man kan ta till för att göra det hela lättare. Nedan listar vi några av de allra bästa.

4 vanliga myter om komjölk 
Bildkälla: Pixabay

1 . Satsa på en testperiod

Att göra förändringar i sitt liv kan vara komplicerat, men det behöver inte vara det. En enkel grej man kan göra är att avgränsa perioden under vilken man testar att äta helt veganskt.

Hur man bäst gör detta är väldigt individuellt. För vissa – till exempel de som går direkt från att äta kött till att bli veganer – kan det funka bra att börja med att köra en vegandag i veckan. För andra känns det kanske lite för enkelt, då kan man gå in för att äta veganskt under en månad eller till och med ett år.

Det viktiga är att det är mycket enklare att fortsätta när man väl har påbörjat sin resa.

2. Inspireras av filmer

Precis som med det mesta andra är det enklare att bli vegan om inspirationen finns där. Ett riktigt enkelt sätt att inspireras på är att titta på en eller flera filmer. Som tur är finns det en hel del att välja på när det kommer till veganinspo.

den här listan hittar du allt från hemska skildringar från djurindustrin till en rulle som handlar om hur allt fler professionella idrottare har gått över till en vegansk kost.

Bildkälla: Pixabay

3. Bemöt myter

Blir du vegan kan det hända att du får en del reaktioner från dina medmänniskor. Detta kan bero på att de har fått för sig saker om veganism som inte stämmer. Myterna om den djurfria kosten är många – men det är viktigt att komma ihåg att de är just myter.

I den här artikeln har vi samlat några av de vanligaste myterna och hur du ska göra för att bemöta dem.

Bildkälla: Pixabay

4. Lär känna andra veganer

Allt blir lättare om man gör det tillsammans med någon eller några andra. Detta gäller även veganism. Har du någon kompis eller en partner som du kan gå in i det här tillsammans med? Det gör det förstås enklare, men idag finns det även andra sätt att lära känna vegankompisar.

På Facebook finns det exempelvis gott om samlingsplatser för de som väljer bort animaliska produkter. I grupper som ”Vad lagar du för veganmat idag?” och ”Va, är DET veganskt? 1.2” finns det hundratusentals andra veganer att lära känna och inspireras av.

Beyond Burger – vegansk burgare från Beyond Meat

5. Inspireras av utbudet

För en 10-15 år sedan innebar en vegansk kost ofta lite tråkiga produkter (vi tittar på dig, sojakorv!). I alla fall för alla som inte var grymma på att laga mat från grunden.

Så är dock inte längre fallet. Idag finns det gott om veganska halvfabrikat som är minst lika goda som sina motsvarigheter av kött. Några av de bästa vi på Vegojakt har testat hittar du här.

Läs mer: