5 filmer som kan övertyga köttätare att bli veganer

De allra flesta av oss har en eller flera köttätare i våra liv. Det kan handla om vänner, föräldrar, partners eller kollegor. 

Det finns gott om argument som man kan använda för att övertyga människor. Men orkar man inte ta debatten själv kan det vara ett bra alternativ att visa en film. 

I den hör artikeln listar vi fem filmer som kan få till och med den mest hårdföre köttätaren att bli vegan. 

1. Cowspiracy

Dokumentärfilmen Comwspiracy väckte uppmärksamhet världen över när den lanserades 2015. 

Detta berodde inte bara på att Leonardo DiCaprio ställde sig bakom filmen som exekutiv producent, utan också på innehållet. I filmen visas hur köttindustrin både ljuger och förstör miljön – samt hur de får hjälp från somliga miljöorganisationer. 

2. Okja

En flicka på den koreanska landsbygden är bästa vän med (den otroligt gulliga) ”supergrisen” Okja. När ett ont företag kidnappar grisen ger sig flickan ut på en resa för att få tillbaka sin kompis. 

Filmen är både spännande och rolig, men väcker även många tankar om djurindustrin. Särskilt några scener från det onda företagets supergrisfabrik kan troligen knuffa många köttätare i rätt riktning.

3. Superzise Me

Den här dokumentären från 2004 handlar förvisso inte om köttindustrin, men den kan nog ändå få många att välja bort åtminstone burgare. 

Vi får följa filmskaparen Morgan Spurlock under en månad där han inte äter något annat än McDonalds. Resultatet? Viktuppgång, dåligt mående och potensproblem.  

4. What the Health 

Den här filmen är gjord av samma dokumentärmakare som skapade Cowspiracy. Här ligger fokus på hälsan, och mer specifikt hur negativt kött påverkar denna. 

Precis som i Cowspiracy bjuds vi även på en hel del info om alla ljusskygga metoder köttindustrin använder sig av. I det här fallet för att dölja hur dåliga deras produkter är för människors hälsa.

5 . The Game Changers 

Till skillnad från de andra filmerna på den här listan är den här dokumentären positivt inspirerande. 

Den följer MMA-fightern James Wilks som efter en skada bestämmer sig för att att gå över till en vegansk diet. Under filmens gång samtalar han med andra elitidrottare som valt att göra samma sak.

Läs mer: