5 myter som veganer är trötta på att höra

Eftersom de flesta i Sverige (och världen) äter kött är veganism något som avviker från normen. Och precis som alla saker som avviker från normen innebär detta att det ofta förekommer missuppfattningar, feltolkningar och myter om kosthållningen.

Dessa uttalanden kommer ofta inte i något illasinnat syfte (även om den händer). Men de kan ändå vara tröttsamma för veganer att höra. Här kommer några av dem. Du som är vegan kan använda dessa svar när du stöter på någon av myterna – du som inte är det kan förhoppningsvis lära dig något.

Bildkälla: Pixabay

1. Veganer drabbas av näringsbrist

Det är sant att veganer måste tänka på att få i sig ordentligt med b12-vitamin. Detta är dock lätt ordnat, då många vegoprodukter är berikade med vitaminen. Annars kan man alltid få i sig det via tabletter. I övrigt är det en myt att en vegansk kost skulle leda till näringsbrist. Enligt forskare finns det till och med ingen kost som är så bra för hälsan som en varierad vegansk kost. Detta kan du läsa mer om här.

Bildkälla: Pixabay

2. Människor är skapade för att äta kött

Människor är blandätare, och således inte alls ”skapade” för att äta kött. Börjar man debattera vad människor är och inte är ”skapade” för att göra blir det snabbt snårigt. På stenåldern sov man till exempel inte i sängar. Detta innebär inte att människor gör bäst i att sova på marken.

Människor behöver inte heller kött för att överleva. Precis som vi konstaterade tidigare är en varierad vegansk kost bland det bästa man kan äta.

Bildkälla: Pixabay

3. Veganer äter upp all djurens mat

Nej, det stämmer inte. Däremot är motsatsen sann. Ett stort problem är just att stora delar av jordens resurser går åt till att odla mat till djur som sedan ska ätas. Skulle alla sluta äta djur skulle vi kunna göra bättre saker med denna jord – som att lösa världssvälten.

Bildkälla: Pixabay

4. Soja, är inte det dåligt för miljön?

I regel är det alltid bättre för miljön att äta veganskt än att äta kött. Det kan du läsa mer om här. Det är dock sant att storskalig produktion av soja leder till skövlad regnskog. Den allra största delen av all soja som produceras globalt används dock för att – you guessed it – föda djur som sedan ska slaktas och ätas.

Bildkälla: Pixabay

5. Veganer äter kaninmat

Kanske det, men hellre det än att äta kaniner!

Läs mer: