5 anledningar till att bli vegan

Här på Vegojakt recenserar vi endast mat som är 100 procent vegansk. För oss är det ett självklart val – av flera anledningar. Men du som läser det här kanske står i valet och kvalet huruvida du ska sluta äta animaliska produkter helt och hållet. Här kommer fem skäl till varför det skulle kunna vara en bra idé – utan inbördes ordning.

Bildkälla: Pixabay

1. Klimatet

Ett viktigt skäl till att sluta med animaliska produkter i allmänhet, och med kött i synnerhet – är klimatet. Anledningarna till detta är flera, men en av de mest kännbara är de stora mängder metangas som skapas under djurens matsmältningsprocesser. Innan slakt matas dessa djur dessutom med stora mängder foder – vilket gör att problemet förstärks.

Enligt FN är att sluta äta kött en av de bästa saker man göra för klimatet – och man uppmanar världens regeringar att skapa incitament för att fler ska göra det, enligt tidskriften Nature.

Bildkälla: Pixabay

2. Djuren

Djur är individer. De har känslor, behov samt kan känna smärta och rädsla. Att föda upp djur för mänsklig konsumtion är knappast särskilt etiskt. Och inte att stjäla deras ägg och mjölk heller.

Dessutom tenderar kött-, ägg- och mejeribranscherna att göra problemet än värre. Alla har vi väl förfärats av bilder inifrån till exempel slakterier.

Bildkälla: Pixabay

3. Världshungern

Av världens sju miljarder människor har en miljard för lite mat. Det är så klart inte okej någonstans. Den goda nyheten är dock att det finns ett sätt att lösa problemet.

Om vi tog bort all mat som vi idag föder upp slaktdjur med, skulle marken den odlas på kunna användas till att odla mat till människor. Det är ett betydligt mer effektivt sätt att fylla jordens behov av näring än att ge mat till djur som vi sedan äter upp, enligt Peta.

Bildkälla: Pixabay

4. Hälsan

Kött är inte särskilt nyttigt. Enligt forskning publicerad av Academy of Nutrition and Dietetics, den amerikanska branschorganisationen för dietister, leder en icke-animalisk kost till minskad risk för exempelvis fetma, typ 2-diabetes och vissa hjärtsjukdomar.

Bildkälla: Pixabay

5. Smaken

Vad man tycker om att äta är så klart en väldigt individuell fråga. Men klart är att det finns otroligt mycket icke-animalisk mat som är väldigt god.

Delvis handlar det om allt smaskigt man kan göra med grönsaker och kolhydrater som pasta och ris. Dels om de nya produkter som är gjorda för att smaka som kött. Företaget Beyond Meats veganska hamburgare är exempelvis ett hett tips till alla som är rädda att de kommer att sakna kött om de går över till en kost som är bättre för både dem själva, djuren och planeten.

Läs mer: