Är vegansk mat bättre för hälsan? Det här säger forskningen

Allt fler människor har de senaste åren bestämt sig för att gå över till en helt växtbaserad kost. Detta tycker vi på Vegojakt är riktigt bra. Vegansk mat är bättre för såväl klimatet som djuren.

Men många som blir veganer gör det i alla fall delvis eftersom de vill förbättra sin hälsa. Gör de rätt i det? Det ska vi försöka ta reda på i den här texten.

Bildkälla: Pixabay

Lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar – men högre för stroke

En studie gjord av forskare på Oxford-universitetet i Storbritannien jämförde hälsan hos människor som äter kött, de som är pescetarianer (och alltså äter fisk, ägg och mejeriprodukter, men inte kött från djur på land), och vegetarianer. Den sistnämnda gruppen inkluderade både lakto-ovo-vegetarianer (som äter ägg och mejeriprodukter, men inte något kött) och veganer.

Studien visade att personerna som var vegetarianer och veganer hade en lägre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar (10 färre fall på 1 000 personer), men högre risk att drabbas av stroke (3 fler fall på 1 000 personer). Varför ligger det till på det sättet?

Enligt Tammy Tong, näringsepidemiologen som ledde studien, kan en anledning vara de lägre kolesterolnivåerna hos människor som väljer bort kött. Lågt kolesterol är bra för hjärtat, men vissa saker tyder på att det även medför en något ökad risk för stroke, säger hon i en intervju med BBC.

En annan anledning till den högre risken för stroke skulle kunna vara att veganer och vegetarianer är mer troliga att ha brist på B12-vitamin. Detta är dock lätt att undvika som vegan. En metod är att äta tabletter som bidrar med mängden B12 som behövs – en annan är att dricka eller äta produkter som är berikade med vitaminet. Flera tillverkare av exempelvis veganska mjölalternativ berikar sina produkter med B12.

Saker som brist på protein och järn behöver man inte vara särskilt oroad för som vegan. Det förstnämnda har forskarna bara sett hos människor som inte äter tillräckligt med kalorier. Och även om en vegansk diet i regel innehåller mindre järn, är det något kroppen lär sig att anpassa sig till.

Bildkälla: Pixabay

”Kan vara en av de mest hälsosamma dieterna”

Enligt Marco Springman, också han forskare på universitetet, är en vegansk kosthållning ofta en av de bästa för en persons hälsa.

– Vi har kommit fram till att den veganska dieten kan vara en av de hälsosammaste dieterna. Den överträffar pescetariska och vegetariska dieter, eftersom den innehåller mer frukt, grönsaker och baljväxter. Hälsofördelarna med detta kompenserar allt annat, säger han.

Han är dock oroad över att det börjar komma ut allt fler veganska alternativ till skräpmat på marknaden.

– Dessa veganska alternativ till skräpmat kan ge dig samma konsumtionsprofil som en ohälsosam allätare, säger han till BBC.

Springman verkar ha rätt i att det är bra att äta mer grönsaker, och mindre animaliska produkter. I en studie gjord av forskare på John Hopkins-universitetet i USA undersöktes allätare, och jämfördes efter hur mycket frukt och grönt de åt.

Undersökningen visade att de personer som åt mest frukt och grönt hade 32 procent lägre risk att dö av hjärtsjukdomar. Personerna i undersökningen var alltså inte veganer, men det pekar ändå på hälsofördelarna med en växtbaserad diet, menar forskarna. Människorna som åt mer frukt och grönt åt nämligen mindre av exempelvis rött kött.

– Det är vad en växtbaserad kost ger dig, och maten den i allmänhet styr dig från, som är fördelaktigt, säger Casey Rebholz, forskare på det amerikanska universitetet, till BBC.

Bildkälla: Pixabay

Svårt att undersöka

Slutligen menar många forskare att det är svårt att undersöka huruvida det är mer hälsosamt att leva med en vegansk kost än med andra dieter. Anledningen till detta är ganska logisk. Veganer tenderar nämligen att leva mer hälsosamma liv i allmänhet än de som inte skippar animaliska produkter.

– Vanligtvis röker veganer mindre, dricker mindre alkohol och tränar mer, säger Faidon Magkos, näringsforskare på Köpenhamns universitet.

Dessa saker bidrar också till lägre risk för exempelvis hjärtsjukdomar, vilket innebär att det blir svårt att avgöra hur mycket en vegansk diet faktiskt bidrar, skriver BBC.

Summa summarum kan vi i alla fall med hyfsad säkerhet säga att det inte är mindre hälsosamt att äta veganskt. Och med tanke på alla andra anledningar som finns till att gå över till en växtbaserad kost – kan vi inte göra annat än att rekommendera det till våra läsare.

Läs mer: