5 goda växtbaserade majonnäser du kan köpa i butik

För några år sedan var det dåligt med veganska alternativ till majonnäs i butikerna. Men den senaste tiden har marknaden fullkomligt flockats av olika animaliefria alternativ till såsen. I den här artikeln listar vi de fem bästa som vi har testat.

Vegme aioli – vegansk vitlöksmajonäs

1. Vegme aioli

Aioli och majonnäs är tekniskt sett två olika såser, men den enda skillnaden är trots allt att aioli är smaksatt med vitlök. Det här är hursomhelst den godaste produkten vi har testat inom båda segmenten. Den är riktigt krämig och har en smak som man sent glömmer.

När vi recenserade den här produkten gav vi den en femma i betyg. Hela recensionen kan du läsa här.

2. Hellmann’s Vegan Mayo

Hellmann’s har länge varit världens kanske mest kända tillverkare av majonnäs. Sedan en tid tillbaka erbjuder de en rad veganska varianter. Den godaste vi har testat av dessa är den naturella versionen.  Smaken ligger väldigt nära det vi minns att majonnäs med ägg smakar som. Dessutom har smaken en touch av senap, vilket känns franskt och gott.

Här kan du läsa hela vår recension av produkten.

3. El Taco Truck Roasted Garlic Mayo

Denna variant är – precis som Vegmes variant – kryddad med vitlök, men här kallas inte såsen aioli. Hur som helst är det en riktigt krämig sås som vi gillar att hälla över exempelvis ris. För en högre placering på listan hade den dock gärna fått smaka lite mer.

Du kan läsa hela vår recension här.

Kavli vegansk majonnäs

4. Kavli vegansk majonnäs

Kavli är ett klassiskt svenskt majonnäsmärke, och nuförtiden erbjuder de en vegansk variant. Med sin diskreta smak är den perfekt att ha i till exempel såser, eller varför inte en coleslaw. Bristen på syra gör dock att den inte riktigt kan mäta sig med Hellmann’s när det kommer till smaken.

När vi recenserade den Kavlis veganska majonnäs gav vi den en trea i betyg. Hela recensionen kan du läsa här.

Coop Xtra Lättmajonnäs - vegansk majonnäs

5. Coop Xtra Lättmajonnäs

Den här majonnäsen är egentligen inte särskilt god, men vi väljer ändå att ha med den som en ”blast from the past”. Länge var det här nämligen en av väldigt få veganska majonnäser på marknaden. Att den är växtbaserad har förmodligen mer att göra med att tillverkaren har velat spara pengar än att det ska vara en bra produkt för veganer. I såser funkar den dock fortfarande okej.

Här kan du läsa hela vår recension av produkten.

Läs mer: