Allt du behöver veta om vegansk pesto

Vegansk pesto är en fantastiskt mångsidig sås som kan användas på många olika sätt och smakar lika gott som traditionell pesto. Den kan användas i allt från pasta till smörgåsar, pizza och sallader, vilket gör den till ett utmärkt val för veganer och alla som vill äta mer växtbaserat. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på vegansk pesto: hur man gör den, vilka ingredienser som används och olika variationer du kan prova. Så låt oss börja vår resa i den underbara världen av vegansk pesto!

Kan pesto vara vegansk?

Ja, pesto kan absolut vara vegansk! Med några enkla förändringar kan man skapa en härlig pesto utan animaliska produkter och göra den lämplig för veganer och de som vill undvika mejeriprodukter.

Vad innehåller vegansk pesto?

Vegansk pesto innehåller liknande ingredienser som traditionell pesto, men ersätter animaliska produkter med veganska alternativ. Basen är ofta färsk basilika, vitlök och pinjenötter. För att göra peston vegansk, byts parmesanosten ut mot näringsjäst, som ger en liknande smak och konsistens.

Istället för ost kan man även använda cashewnötter eller mandlar. Olivolja är fortfarande en viktig ingrediens för att skapa en krämig sås.

Hur gör jag hemmagjord vegansk pesto?

Hemmagjord vegansk pesto är enkelt att göra och kräver endast några grundläggande ingredienser. Börja med att mixa färsk basilika, vitlök, pinjenötter, näringsjäst (eller nötter) och en nypa salt i en matberedare eller mixer. Tillsätt olivolja långsamt medan du fortsätter att mixa tills du når en slät och krämig konsistens. Smaka av och justera saltet och vitlöken efter behov.

Här hittar du ett mer detaljerat recept.

Vad finns det för variationer på vegansk pesto?

Det finns många spännande variationer av vegansk pesto som kan anpassas efter smak och tillgängliga ingredienser. Exempelvis kan du ersätta basilikan med andra örter som koriander, persilja eller rucola.

Du kan också prova att använda andra typer av nötter, som valnötter eller mandlar, istället för pinjenötter. För en spännande smak, lägg till soltorkade tomater eller rostad paprika i mixen.

Ica vegansk pesto

Säljs vegansk pesto i butik?

Ja! Det finns en rad goda alternativ när det kommer till färdig vegansk pesto i butikerna. Vi gillar till exempel den här varianten från Ica.

Sätt igång!

Vegansk pesto är inte bara ett läckert och mångsidigt alternativ till traditionell pesto, utan det ger även en möjlighet att experimentera med olika smaker och ingredienser. Med kunskapen om hur du gör din egen vegansk pesto och de olika variationer som finns att prova, kan du njuta av denna härliga sås på en mängd olika sätt. Så börja experimentera och förvand

Läs mer: