5 riktigt bra låtar med ett veganskt budskap

Tidigare har vi på Vegojakt listat filmer med ett veganskt budskap. Eftersom den artikeln blev väldigt populär har vi nu bestämt oss för att göra en liknande lista – men med verk från musikens värld. Många av världens mest kända artister väljer nämligen bort animaliska produkter, och följaktligen finns det en hel del låtar att välja bland.

Bildkälla: Caligvla (Wikimedia Commons)

 1 . Meat is Murder – The Smiths

Morrissey har på senare år gjort sig känd för att ha en del åsikter som inte kan kallas annat än rasistiska, men ingen kan förneka hans långa engagemang i djurrättsfrågor – eller hans talang för att skriva indiedängor med starka texter.

Meat is Murder, balladen som avslutar albumet med samma namn, är det kanske bästa exemplet på kombinationen av dessa två saker (stark indielåt och engagemang i djurrättsfrågor alltså, inte rasism!).

Bildkälla: killua-po (Wikimedia Commons)

2. Jag äter inte mina vänner – Refused feat. Tomas di Leva

Den här låten, som parar ihop Umeå-punkarna Refused med Gävles mest kända person Tomas di Leva, är en riktig klassiker när det kommer till svenska låtar med ett veganskt budskap. Mest känd är den kanske för sin ikoniska öppningsrad ”Djuren är människor”.

Bildkälla: Calan (Wikimedia Commons)

3. I’ll Stand By You – The Pretenders

Att The Pretenders största hit handlar om djurrätt är inget som de flesta känner till – men det har bekräftats av sångaren och låtskrivaren Chissie Hynde, som är vegan.

Låten innehåller starka textrader som till exempel ”I’m a lot like you / When you’re standing at the crossroads and don’t know which path to choose / Let me come along ‘cause even if you’re wrong, I’ll stand by you / I’ll stand by you, won’t let nobody hurt you”.

Bildkälla: Yves Lorson (Wikimedia Commons)

4. Animal Kingdom – Prince

1998 hade Prince bytt namn till en symbol och hade i mångas ögon redan släppt sina bästa låtar. Den här låten är dock en höjdare för alla oss som brinner för djurätt. Den innehåller starka textrader som till exempel ”Who told us we should eat the swine? / You can bet your final money it damn sure wasn’t no friend of mine”.

Bildkälla: Saquan Stimpson (Wikimedia Commons)

5. Beef – Boogie Down Productions

Boogie Down Productions, med raplegendaren KRS-One i spetsen, går i den här låten igenom ungefär 1 000 olika argument för varför det är en dålig idé att äta kött. Dessutom har den ett riktigt funkigt beat!

Läs mer: