Kalles vegan kaviar

Kalles vegan – vegansk kaviar

4
(2)
Hur smakar egentligen vegansk kaviar? Har marknadsledaren inom ”vanlig” kaviar, Kalles, lyckats med sitt försök att skapa en vegansk produkt av tångrom? Dessa frågor försöker vi ge svar på i denna recension.

Kaviar är en vattendelare: du antingen hatar eller älskar det. Vissa får kväljningar bara av att tänka på blandningen mellan söt tomatsås, sälta och rökig fisksmak – andra skulle inte få för sig att starta en enda dag utan att ta sig en macka med pålägget.

Kaviar är också något väldigt svenskt. Många minns säkert en reklamkampanj som just Kalles körde för några år sedan. I denna delade företaget ut kaviarmackor på Times Square i New York. Varken amerikanerna eller turisterna som fick pröva hade särskilt höga tankar om den underliga svenska romkrämen. Och det var väl just detta som var poängen. Kalles ville visa att kaviar är något som är typiskt för oss svenskar – något som folk i andra delar av världen inte förstår eftersom de inte har vuxit upp med det. Trots detta är det faktiskt så att både norrmännen och finnarna äter kaviar. I Finland kallas pålägget för romkräm – kanske bra med tanke på att det då inte riskerar att blandas ihop med den betydligt dyrare kaviarvarianten från Kaspiska havet.

Men hur har då Kalles lyckats med att ta denna svenska klassiker till den veganska scenen? Ganska jäkla bra är det korta svaret. I den här varianten är torskromen från den animaliska versionen utbytt mot tångrom, ett livsmedel som de senaste åren har blivit mäkta populärt bland de av oss som gillar att ha ett veganskt alternativ till toast skagen och löjromstoast. Här får den – med sin distinkt rökiga smak – spela huvudrollen, och den gör det med bravur. Man hade nästan önskat att Kalles hade tryckt in ännu mer tångrom i tuben, men ration mellan den och tomatsåsen är ändå fullt godkänd. Tomatkomponenten i röran är söt på gränsen till det sliskiga – precis som det ska vara i en kaviar alltså!

Då kommer vi till den sista delsmaken: saltet. Här måste det faktiskt sägas att Kalles har misslyckats något. Den här produkten hade kunnat vara bra mycket saltare utan att någon kaviarentusiast hade klagat. Det är synd, för förutom denna brist på bitande sälta är Kalles vegan en riktig fullträff.

Betygsätt den här produkten

4 / 5. 2

Var först med att betygsätta

Lämna ett svar

Logga in för att lägga till recensioner

Logga in för att lägga till recensioner

[nextend_social_login provider="facebook"][nextend_social_login provider="google"]

Lämna ett svar