Juicy marbles thick-cut fillet – vegansk oxfilé

4.5
(2)
Att skapa en vegansk, realistisk, variant av oxfilé var något de flesta såg som omöjligt för bara några år sedan. Nu menar ett företag att man har lyckats. Vi har testat.

Det har kallats för en vegovärldens heliga graal: att skapa en produkt som både till smak och textur är identisk med en saftig köttbit – utan att vare sig några djur eller klimatet kommit till skada. Företaget Juicy Marbles menar att man har lyckats med just detta, och deras sajt är full med kaxiga uttalanden om både realistisk marmorering och prima smak.

Även priset tyder på att företaget har lagt kärlek på produkten. Att beställa hem fyra bitar av köttet kostar 30 euro, och då tillkommer frakt på 15 euro (köper man i dubbel mängd försvinner frakten). Kilopriset – kommer vi fram till efter lite enkel huvudräkning – är ungefär lika högt som för en dyrare bit skivad oxfilé från Ica. Nog om detta, dags att laga mat!

Vi följer instruktionerna på förpackningen när vi steker upp bitarna, och redan här blir vi imponerade. Stekytan ser riktigt bra ut, och det är nästan spöklikt hur mycket filéerna liknar riktigt kött. Precis som en riktig köttbit går det dessutom fort att tillaga dessa. På under tio minuter är de färdiga att äta.

Som tur är är vi inte ensamma i vårt testande. Med oss har vi en livs levande köttätare, dessutom en som inte direkt hatar saftig oxfilé. Vi blir båda väldigt imponerade när vi skär upp våra bitar. Innandömet ser verkligen ut som kött. Dock kanske inte just som oxfilé, påpekar köttätaren, utan snarare trådigt på samma sätt som en bit högrev som legat flera timmar i en gryta.

Lite synd är för övrigt att bitarna inte alls ”blöder”. Den blodiga effekten är något som fejkhamburgare som till exempel den från Beyond har lyckats få till genom att använda sig av juice från rödbetor. Här lyser den dock med sin frånvaro.

Detta vägs dock upp av en hög grad saftighet. Köttätaren påpekar att det sett till textur definitivt ligger mycket nära originalet. Smaken är tyvärr inte riktigt lika klockren. Här ligger produkten ganska nära andra vegoprodukter. Det är neutralt med en liten hint som påminner oss om att det vi äter är gjort av soja och vete. Förvisso inte alls äckligt, men inte vad jag minns att kött smakar som – en aning som bekräftas av min medätare.

På det stora hela är den här produkten ett stort steg på vägen mot realistiskt fejkkött. Men den är inte riktigt där. Med tanke på framstegen som görs inom området lär det dock inte dröja länge innan den är det.

Ps. Var beredd på långa leveranstider. Vi fick våra bitar först ett par veckor efter att vi beställt.

Betygsätt den här produkten

4.5 / 5. 2

Var först med att betygsätta

Lämna ett svar

Logga in för att lägga till recensioner

Logga in för att lägga till recensioner

[nextend_social_login provider="facebook"][nextend_social_login provider="google"]

Lämna ett svar