Vegan som tränar? Det här ska du tänka på

Veganer är som människor är mest. De jobbar eller pluggar, bor i lägenheter eller hus, har partners eller är singlar – och de går till gymmet eller spelar korpen. Det sistnämnda har alltid varit lite kontroversiellt. Vissa menar – felaktigt – att veganer inte får i sig tillräckligt med näring för att träna riktigt hårt. Detta trots att många elitidrottare numera är veganer.

Det enda som behövs för att kombinera veganism med ett ambitiöst träningsschema är att ha några saker i bakhuvudet.

Bildkälla: Pixabay

1. Ingen specialkost nödvändig (oftast)

För de flesta veganer som tränar på motionärsnivå är det inte särskilt viktigt att tänka på kosten. De flesta veganer får i sig det protein som behövs för träning genom sin vanliga kost. Saker som till exempel bröd innehåller mer protein än man tror; aminosyror får du i dig från baljväxter och spannmål.

Bildkälla: Pixabay

2. Järn och vitamin B12, viktigt för löparen

Springer du mycket och långt går många röda blodkroppar sönder. Då får man lätt i sig för lite vitamin B12 och järn – vilket kan leda till att man blir trött och inte orkar lika mycket. B12-brist är vanligt även hos de veganer som inte tränar, och tabletter innehållande vitaminen kan med fördel ätas även av dessa.

Bildkälla: Pixabay

3. Glöm inte kalorierna!

Många veganer får inte i sig tillräckligt med kalorier. Det gäller både de som tränar och de som inte gör det. Men bränner man många kalorier – vilket man gör när man tränar hårt – är det viktigt att att man äter många kalorier. Dessa kan man få i sig på många olika sätt, men bäst fungerar saker som nötter och omega 3-rika oljor.

Bildkälla: Pixabay

4. Veganska proteinpulver och bars

Många av de populära proteintillskotten på marknaden är baserade på animaliska produkter, som till exempel vasle och kasein. Det finns dock gott om alternativ för veganer som till bygga muskler med hjälp av extra protein. Dessa pulver och bars är baserade på saker som ris, soja och hampa.

Läs mer: