Kan min hund bli vegan? Allt om vegansk kost till husdjur

Många veganer har husdjur. Hos dessa personer är det inte särskilt konstigt att följande fråga uppstår: Kan jag ge mitt djur icke-animalisk kost eller är kött ett måste? Det är en komplex fråga som har flera olika svar, och i den här artikeln kommer Vegojakt att gå igenom några av dem.

För det första måste du tänka på att det viktigaste alltid är att se till att ditt husdjur får mat som hen mår bra av. För det andra är det lika viktigt att veta att olika djur mår bra av olika saker. I den här artikeln kommer vi att fokusera på de vanligaste husdjuren i Sverige: hundar och katter.

Bildkälla: Pixabay

Hundar

Hundar är så kallade omnivorer. Det innebär att de tycker om, och mår bra av, att äta det allra mesta (utom saker som till exempel choklad, som är giftigt för hundar).

Det är dock viktigt att hundar får i sig alla näringsämnen som de behöver. Detta får de enklast genom att äta så kallat fullfoder, alltså foder som är gjort för att täcka alla matmässiga behov som en hund har.

Idag finns det flera helt veganska fullfoder till hundar. Din hund kan alltså bli vegan och fortfarande få sig all näring hen behöver. Detta innebär dock inte att din hund automatiskt kommer att tycka om den nya kosten. Ge inte din hund mat som hen inte verkar gilla. Och om din hund hittar en korvbit på gatan, ta inte ifrån henom den njutningen.

Bildkälla: Pixabay

Katter

Katter är, till skillnad från hundar, karnivorer. Detta innebär att de huvudsakligen äter kött. Traditionellt sett har detta kött kommit från möss och andra gnagare, som katter äter hela. I modernt kattfoder finns det dock inte några hela gnagare, utan foderföretagen försöker efterlikna den traditionella kosten genom andra (oftast animaliska) ingredienser som innehåller samma näringsämnen.

Idag finns det en del veganska kattfoder på marknaden. Huruvida dessa täcker alla näringsbehov hos katter är dock oklart. Att ge sitt djur mat som inte helt säkert innehåller allt som hen behöver är förenat med risker, och inget som vi på Vegojakt rekommenderar.

Viktigt att tänka på är också att katter tycker om att jaga. Om din katt dödar en mus och sedan äter upp den är detta så klart inget du ska sätta stopp för. Det vore att hindra naturen från att ha sin gång, och är dessutom ingenting din katt skulle må bra av.

Läs mer: