Det innebär märkningar som ”Kan innehålla spår av mjölk”

En lite märklig grej som kan hända när man letar runt efter veganska produkter i kyl- och fryshyllorna är att man hittar produkter som uppges kunna ”innehålla spår av mjölk” – samtidigt som det står att de är veganska.

Om något innehåller mjölk kan det väl inte vara veganskt, eller? 

Utesluter inte varandra

Sanningen är att det inte riktigt är så enkelt, enligt Livsmedelsverket. Tittar man på de båda märkningarna och vad de innebär står det nämligen klart att de inte utesluter varandra.

Först och främst är det viktigt att nämna att båda märkningarna är frivilliga att sätta på produkter. Däremot får de inte vara vilseledande. 

Märkningen ”vegan” innebär, som de flesta kanske vet, att en produkt inte innehåller några animaliska ingredienser. 

Märkningen ”Kan innehålla spår av mjölk” innebär att en produkt inte innehåller mjölk som faktisk ingrediens, men att den kan vara kontaminerad med mjölk. Detta innebär alltså att mjölk av misstag kan ha råkat hamna i produkten när den har tillverkats.

Det finns idag inga regler som styr hur mycket mjölk som får råka hamna i ett livsmedel under dess produktion för att man ska behöva använda märkningen. Däremot får märkningen inte ersätta de rengörningsrutiner som krävs för att få bedriva livsmedelsproduktion.

Att ett livsmedel kan ha båda märkningarna samtidigt beror på att saker som hamnat i en produkt genom kontamination inte räknas som ingredienser.

Det betyder ”mjölkfri”

Om man som vegan vill äta produkter som kan innehålla spår av mjölk är så klart upp till en själv. Är man dock svårt allergisk mot mjölk kan det dock finnas skäl till att undvika produkterna. 

Då finns den striktare märkningen ”mjölkfri”. Denna innebär att en produkt är 100 procent fri från mjölk, till och med från kontamination. 

En produkt kan alltså inte ha märkningarna ”mjölkfri” och ”Kan innehålla spår av mjölk” på samma gång, enligt Livsmedelsverket.

Läs mer: