Är vegansk mat bättre för klimatet?

Är vegansk mat bättre för klimatet?

Många som blir veganer – alltså slutar äta animaliska produkter – idag gör det på grund av klimatet. Men hur mycket bättre är det egentligen för planeten att välja bort sådant som kommer från djur i kosten? Vegojakt reder ut begreppen i den här artikeln.

Det korta svaret är att ja, att äta veganskt är bättre för klimatet än att inte göra det. Faktum är att det kan vara den viktigaste insats du gör för att sänka ditt koldioxidavtryck. En studie av forskare från prestigefyllda Oxford University i Storbritannien från 2018 visar att en övergång till vegansk kost kan sänka ditt koldioxidavtryck med upp till 73 procent, skriver The Independent.

Men klimatfördelarna slutar inte där. I nuläget går en stor del av världens jordbruksmark till odling av föda för djur som sedan ska slaktas. Om alla skulle gå över till en vegansk diet skulle det innebära att 75 procent av världens åkermark frigjordes. Detta skulle i sin tur dels leda till en stor minskning av det totala utsläppet av växthusgaser, dels möjliggöra stora ytor ny vildmark. Det senare skulle rädda ett stort antal djurarter som idag är utrotningshotade.

Bildkälla: Pixabay

Bara 18 procent av kalorierna

En annan härlig bieffekt är att en del av marken skulle kunna användas till att odla grödor för människor. Dessa grödor skulle sedan kunna användas för att bekämpa världssvälten.

Studien visar också att producerandet av animalisk föda står för hela 60 procent av jordbruksindustrins totala utsläpp. Detta går att jämföra med att animaliska produkter bara står för 18 procent av alla kalorier som intas av jordens befolkning, och 37 procent av proteinet.

Men, säger kanske någon, det finns ju närproducerat kött och ekologisk mjölk. Det gör det såklart. Men faktum är att även inmundigande av dessa är mycket sämre för klimatet än att hålla sig helt och hållet till vegansk kost.

–Att undvika konsumtion av animaliska produkter ger mycket bättre miljövinster än att försöka köpa hållbart kött och mejeriprodukter, säger Oxford-studiens författare, Joseph Poore, till The Independent.

Läs mer: