5 saker i den svenska naturen som du kan äta

Att hänga ute i skogen – eller på andra ställen i naturen – är något av en folksport hos svenskarna. En sak som är härlig med naturen, kanske framför allt för alla som väljer bort animaliska produkter, är att den är full av saker som både går och är väldigt trevliga att äta. Först och främst finns så klart klassiker som svamp och bär, men det finns även en rad andra växter som är riktigt goda. Här kommer fem av dem. Tipsen är från början hämtade från Naturskyddsföreningen.

Bildkälla: Anke Hüper (Wikimedia Commons)

1. Löktrav

Denna karaktäristiska växt hittas i bland annat skogsbryn och parker. Den både luktar och smakar som vitlök. En fördel är att hela växten, även blommorna, kan ätas.

Bildkälla: Migas (Wikimedia Commons)

2. Nässlor

Nässlor är gott och dessutom väldigt rika på näring. När du äter dessa får du i dig till exempel kalcium och zink. En riktiga klassiker är att koka soppa på nässlorna; det smakar som spenatsoppa fast godare! Se bara till att du inte bränner dig.

Bildkälla: Simon Koopmann (Wikimedia Commons)

3. Harsyra

Med tanke på att den här växten har ordet ”syra” i sitt namn är det kanske inte särskilt konstigt att den smakar surt. Detta gör att harsyra knappast är något man vill stoppa i sig för mycket av. Den funkar dock utmärkt som garnering till exempelvis en sallad, eller varför inte en efterrätt?

Bildkälla: Kaldari (Wikimedia Commons)

4. Våtarv

Våtarv är ett ogräs, och dyker upp överallt där ogräs har en tendens att dyka upp – till exempel i ditt trädgårdsland. Detta innebär dock inte att den inte går att äta. Den här växten har en mild och god smak som gör att den passar utmärkt i exempelvis en sallad.

Bildkälla: Ivar Leidus (Wikimedia Commons)

5. Älgört

Älgört smakar lite som root beer, eller det klassiska tuggummit Jenka. Här kan du använda blommorna för att smaksätta vatten eller för att koka te, skriver Naturskyddsföreningen.

 

Läs mer: