5 idrottsstjärnor som är veganer

Många är de veganer som har fått frågan huruvida deras kosthållning inte hindrar dem från att leva ett aktivt, sportigt, liv. Det är en vanlig missuppfattning att en vegansk kost skulle påverka prestationen negativt. De här fem toppidrottarna är beviset på motsatsen: flera av dem menar till och med att deras prestationer har blivit bättre sedan de gick över till att äta icke-animaliskt.

Bildkälla: Ken Maynard (Wikimedia Commons)

1. Venus Williams, tennis

Venus Williams är en av tidernas bästa tennisspelare. Hon är vegan sedan ett drygt decennium tillbaka. Hon började med kosthållningen efter att ha diagnostiserats med en autoimmun sjukdom, men rekommenderar nu alla att byta till en växtbaserad kost.

Bildkälla: Michael Miller (Wikimedia Commons)

2. Jhonas Enroth, ishockey

Den svenske hockeymålvakten Jhonas Enroth, som för närvarande spelar i Örebro i SHL, har en lång karriär bakom sig. Han har bland annat gjort flera säsonger i NHL och är landslagsmeriterad. Han är dessutom vegan. Själv menar han att den gröna kosthållningen har gjort att han känner sig piggare och att han får färre inflammationer.

Bildkälla: Verse Photography (Wikimedia Commons)

3. DeAndre Jordan, basket

Den amerikanska basketstjärnan DeAndre Jordan är en bjässe på 2.11 cm och 120 kilo muskler. Han blev vegan för fyra år sedan på grund av att han ville vara med och rädda klimatet. Sedan dess har han verkligen gått in för sin nya livsstil, och leder bland annat ett veganskt matlagningsprogram.

Bildkälla: Jamie Smed (Wikimedia Commons)

4. Alex Morgan, fotboll

Amerikanska Alex Morgan är en av fotbollens storstjärnor, med såväl OS- som VM-guld på meritlistan. Hon blev vegan eftersom hon inte längre kunde se sin hund i ögonen efter att ha ätit kött.

Bildkälla: Morio (Wikimedia Commons)

5. Lewis Hamilton, formel-1

Sir Lewis Hamilton är, tillsammans med Michael Schumacher, tidernas kanske bästa formel-1-förare. Han blev vegan 2017. Beslutet kom efter att han sett dokumentären ”What The Health”, men grundade sig inte bara i den personliga hälsan. Även saker som klimatet och djurhållning spelade in i superstjärnans beslut.

Läs mer: