4 vanliga myter om komjölk 

4 vanliga myter om komjölk 

Som de flesta kanske vet dricker inte veganer mjölk. Av någon anledning retar detta faktum gallfeber på många människor. Det ,finns också ett stort antal myter om mjölk, och varför människor tvunget ska dricka det. Här är några av de vanligaste. 

Bildkälla: Pixabay

1. Man måste dricka mjölk för att få starka ben

Det här är en riktig klassiker. Saken är dock den att det inte alls stämmer. 

Mjölk från kor innehåller kalcium naturligt och är berikad med d-vitamin. Dessa två faktum innebär att drycken stärker benen, så mycket stämmer. Växtbaserade alternativ till mjölk är dock berikade med både kalcium och d-vitamin. Detta innebär att de stärker benen lika bra som komjölk.

Bildkälla: Pixabay

2. Det är ingen fara att ta kornas mjölk 

Mjölkindustrin hamnar ibland lite i skymundan av slakterier och äggfabriker. 

Men faktum är att även mejeribranschen har en smutsig byk. Exempel på detta är till exempel att kalvar tas från kor vid födseln, eftersom kornas mjölk ska ges till människor. Det här är ofta väldigt traumatiskt för korna, som inte vill bli skilda från sina ungar. 

Det förekommer dessutom att manliga kalvar dödas redan vid födseln. Ganska långt ifrån somliga mejeribolags idylliska reklamfilmer, alltså.

Bildkälla: Pixabay

3. Människor har alltid druckit mjölk

Det här stämmer inte. Att dricka ren mjölk är tvärtom ett ganska nytt påfund. Inte förrän slutet på 1800-talet blev det populärt i Nordeuropa och Nordamerika. I resten av världen är det fortfarande mycket ovanligt. Mjölkdrickande är alltså ingen uråldrig tradition som behöver värnas.

Bildkälla: Pixabay

4. Mjölk innehåller livsviktigt protein

Det är sant att komjölk innehåller en högre proteinhalt än växtbaserade alternativ. 

I Sverige får vi dock i oss tillräckligt med protein från andra livsmedel (detta gäller för övrigt även de svenskar som väljer bort kött och ägg). 

Faktan i den här artikeln är hämtad bland annat från Djurens rätt och The Guardian.

Läs mer: