4 anledningar att gå från vegetarian till vegan

Vi vill börja den här artikeln med att säga att det är väldigt bra att vara vegetarian (eller lakto-ovo-vegetarian, om man ska vara petig). Att sluta äta kött är ett bra första steg till att bli en person som tar mer ansvar för både planeten och djurs välbefinnande. Med det sagt, tycker i alla fall vi, att det är ännu bättre att vara vegan. Här är fem anledningar varför.

Bildkälla: Pixabay

1. Den oetiska mejeribranschen

Att du slutat äta kött beror kanske på att du har sett bilder från slakterier där djur far illa. Dessa problem finns tyvärr också i mejeribranschen. Ett exempel är separeringen mellan ko och kalv. För att en ko ska kunna producera mjölk måste hon regelbundet föda barn. Men det är inte kalvarna som får njuta av mjölken, den ska ju vi människor ha. Därför tas kalvarna ifrån sin mamma, och det tycker inte mamma-kon om.

Andra oetiska saker som försegår i mejeribranschen är bland annat att korna tvingas stå inomhus, och att manliga kalvar i vissa fall dödas redan vid födseln, enligt The Guardian.

Bildkälla: Pixabay

2. Den minst lika oetiska äggindustrin

Det finns tre olika sorters metoder för äggproduktion i Sverige. Den första, att hålla hönor i burar, är den allra mest oetiska. Här lever hönor, tillsammans i grupper på upp till 16, på en yta som är ungefär lika stort som ett A4-ark per djur. Det här är på tok för lite plats för att hönor ska kunna göra sådant som hönor måste kunna göra för att leva ett bra liv, som att till exempel röra på sig.  Metoden är på tillbakagång, men används fortfarande för 300 000 av Sveriges 8,7 miljoner hönor.

Den andra metoden, att låta hönsen gå frigående inomhus, är den vanligaste i Sverige. Här hålls hönorna i grupper på flera tusen. Det är långt större än den flockstorlek på ungefär 30 som är naturlig för djuren. Denna onaturliga sociala situation för hönorna leder till saker som fjäderplockning och kannibalism.

Eftersom tuppar inte lägger några ägg dödas de direkt efter att de kläckts. Hönor hålls i regel levande fram tills att de är ungefär ett och ett halvt år gamla. Då dödas de: antingen genom slakt för att bli mat eller genom gasning.

Den sista metoden är den ekologisk äggproduktionen, som står för cirka 14 procent av alla ägg som säljs i Sverige. Här får hönorna vistas utomhus under sommarmånaderna, och har lite mer plats att röra sig på. De hålls dock fortfarande i grupper upp till 3 000. Dessutom dödas fortfarande bebistupparna vid kläckning, och hönorna när de anses vara förbrukade, enligt Djurens rätt.

Bildkälla: Pixabay

3. Klimatet

Framför allt mejeribranschen är minst sagt dålig för klimatet. Detta beror på flera saker. En av de främsta anledningarna är att mjölk kommer från kor, som släpper ut metangas. Detta bidrar till att jordens temperatur höjs.

En annan faktor är kornas foder. En ko producerar inte den mängd mjölk som behövs i storskalig mejeriproduktion genom att äta sin naturliga föda, vilket är gräs. Därför ges den foder som är gjort på soja. Sojaproduktion i den skala som krävs för att mata alla världens mjölkor leder till att stora arealer regnskog huggs ner, enligt organisationen Medveten Konsumtion.

Ägg är mer klimatsmart än mjölk, men hönorna ges också sojafoder. Dessutom: blir du verkligen sugen på att äta en omelett efter att ha läst föregående punkt på den här listan?

Bildkälla: Pixabay

4. Du har redan gjort halva jobbet

Det här är bara undertecknads högst personliga åsikt. Men att sluta äta kött – med alla vanemässiga och sociala implikationer det har (vem har inte känt sig jobbig på en middag när lammsteken dukas fram och man måste påpeka att man inte kan äta den?) – är ett större steg än att sluta äta mejeriprodukter och ägg. Nu är det bara den enkla delen kvar. Det finns ingen mening med att stanna på halva vägen!

Läs mer: